Czosnek, miód i cytryna kontra coronawirus – Na zdrowie !
Profilaktyka, czyli: Naturalna ochrona zdrowia i życia w dobie epidemii coronawirusa
Zapobieganie wszelkim chorobom to podstawa zdrowia, na które składa się racjonalne naturalne żywienie.
Obok produktów żywnościowych kupowanych w sklepach ze zdrową żywnością, a jeszcze lepiej – kupowanych w agrogospodarstwach na wsi, koniecznie musimy kupować: czosnek, miód oraz cytrynę.
Gdzie kupować czosnek, miód i cytrynę ?
Jeżeli kupujemy czosnek, to należy tylko i wyłącznie kupować krajowy czosnek – bezpośrednio ww. gospodarstwach, prywatnych sklepach warzywno-owocowych lub na rynku.
W żadnym razie nie można kupować czosnku w marketach i sieciach handlowych, bowiem pochodzi on z: Holandii, Chin, Grecji, Hiszpanii.
Cena polskiego czosnku na obecny czas kształtuje się na poziomie: 3-4 złotych za główkę czosnku.
Jeżeli kupujemy miód, to należy tylko i wyłącznie kupować krajowy miód – bezpośrednio w pasiece pszczelarskiej, na rynkach gdzie miody własnej produkcji sprzedają osobiście pszczelarze, a także w prywatnych sklepach warzywno-owocowych, pod warunkiem, że na etykiecie jest imię i nazwisko pszczelarza, nazwa pasieki, adres itp.
W żadnym razie nie można kupować miodu w marketach i sieciach handlowych, które pochodzą z „pasiek unijnych”, czyli tak naprawdę nie wiadomo skąd ?
Może się zdarzyć, że w marketach i sieciach handlowych znajdziemy miód z polskiej pasieki.
Jednak taki przypadek oznacza szukanie przysłowiowej igły w sianie, tudzież w tym przypadku polskiego miodu z polskiej pasieki.
Cena polskiego miodu na obecny czas kształtuje się na poziomie: 19 złotych za 1 kilogram miodu wielokwiatowego, 25 złotych za 1 kilogram miodu gryczanego, 26 złotych za 1 kilogram miodu lipowego itd. stosunkowo więcej w zależności od rodzaju miodu. Cena gatunków miodów może też być zróżnicowana w zależności od rejonu Polski.
Jeżeli kupujemy cytryny, to można je kupować w prywatnych sklepach warzywno-owocowych oraz innych sklepach bowiem są sprowadzane z zagranicy.
Jeżeli chcemy mieć własne cytryny – wyhodowane w domu, szklarni lub oranżerii, to musimy zakupić drzewko cytrynowe, które cały rok owocuje.
Oczywiście jest to duży wydatek, jednak taka inwestycja – przede wszystkim w zdrowie szybko się zwróci, również finansowa.
Mając w domu z wiadomego źródła trzy podstawowe produkty: czosnek, miód i cytrynę – musimy je spożywać codziennie w ramach posiłków.
W obecnym czasie panującej pandemii coronawirusa w Polsce, powinniśmy codziennie na śniadanie jeść dwa duże ząbki czosnku, z innymi produktami.
Mając na uwadze to, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem (chroni między innymi przed wirusami), nie należy spożywać go dziennie więcej niż 2 ząbki.
Obok wielu właściwości profilaktycznych i leczniczych czosnek charakteryzuje się intensywnym zapachem. Zapach czosnku neutralizujemy przy pomocy np: wypicia szklanki mleka pełnotłustego, wypicia miętowej lub zielonej herbaty, zjedzenia jabłka, żucia ziarna kawy oraz korzenia imbiru, wypicia lampki czerwonego wytrawnego wina.
Bez ograniczenia dziennego można spożywać miód i cytrynę, w zależności od rodzaju posiłków dodatkowych.
red. Monika Stecewicz
Zdrowie
Polskie Media Niezależne
Sp. z o. o. w budowie
Ponad 20 lat bez cenzury, tajemnic i granic
6 kwiecień 2020 rok