ABC zdrowia: Przepis na dwa bochenki swojskiego pszennego chleba z formy „keksówki”
Z cyklu ABC zdrowia: chleb pszenny swojski
1 kg mąki pszennej typu 650.
5 dkg, czyli pół kostki drożdży.
2 duże łyżki oliwy.
4 – 5 dużych łyżek płatków owsianych.
3 szklanki wody.
0,5 szklanki mleka.
Szczypta soli, czyli tyle, ile się zmieści między palcami.
0,5 płaskiej łyżeczki cukru.
1 kurze jajko.
Słonecznik łuskany, sezam, siemię lniane, pestki dyni.
Przygotowanie chlebów do pieczenia
Wsypać mąkę do miski i dodać oliwę (może być olej słonecznikowy), płatki owsiane oraz sól.
W małym garnuszku przygrzać wodę z mlekiem, następnie skruszyć drożdże, dodać cukier rozmieszać.
Następnie wlać do miski z mąką i wszystko wymieszać.
Zostawić na 30-40 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Dwie formy do pieczenia chleba należy wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką albo mąką.
Wyrośnięte ciasto chlebowe należy podzielić na dwie równe części, po czym roztrzepać jajko i posmarować chleby pędzelkiem.
Na końcu chleby posypujemy z garści mieszanką: słonecznika, dyni, sezamu itd.
Chleby wkładamy do zimnego piekarnika – pieca.
Następnie włączamy piekarnik – piec i ustawiamy temperaturę na 200-220 stopni Celsjusza.
Czas pieczenia 30-35 minut, praktycznie do czasu zarumienienia.
Chleb już upieczony wyjmujemy z piekarnika i razem z formą odstawiamy na 5 minut, po czym wyjmujemy z form do ostygnięcia.
Uwaga !
Do wypieku chleba/chlebów można zastosować inną mąkę, ale zawsze w typie 650.
Zajrzyj do nas koniecznie. Już wkrótce kolejne przepisy na: bułki, rogale, drożdżówki itd.
W następnym czasie podamy receptury wypieku chleba i innych wyrobów piekarniczych – na zakwasie.
Smacznego…
Przepis na pszenny chleb swojski, czyli z domowego wypieku
wg Teresy i Piotra Moskwy
Abc zdrowia
Infoekspres Polska 1998-2021
Polskie Media Niezależne
Szczecin, Polska. 26 lutego 2021 rok, godz. 13:48