Print Friendly, PDF & Email

Swój pierwszy chleb na zakwasie upieczesz 6 dnia, bo 5 dni minimum potrzeba na przygotowanie silnego zakwasu do pieczenia chleba

Jak piec chleb, bułki, rogale i inne produkty każdego rodzaju – z każdej mąki, w tym mieszanej, to tylko na zakwasie żytnim.

Do zrobienia zakwasu do pieczenia chleba i innych wyrobów piekarniczych potrzebne będą następujące składniki: mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 i letnia woda ze studni, ewentualnie mineralna (w żadnym razie nie z kranu). Jeżeli nie mamy innej wody, to wodę kranową na zakwas potrzeba wlać w naczynie szklane, kamienne lub porcelanowe na 5 dni. Następnie przegotować i wystudzić.

Do przygotowania zakwasu potrzebne będą następujące przedmioty: szklane naczynie wysokie i szerokie, np: duży słoik litrowy (tzw. wek), dwie szklanki lub dwa kubki porcelanowe, drewniana łyżka, ściereczka kuchenna i gumka oraz waga kuchenna, choć nie jest to konieczne.
W żadnym razie do zrobienia zakwasu nie wolno używać naczyń metalowych i łyżek.

Receptura pięciodniowa na zakwas żytni

1 dzień zakwasu
Zawsze o tej samej porze (o wybranej godzinie) – powtarzymy czynności

Do litrowego słoika wsypujemy pół szklanki mąki żytniej, następnie dolewamy pół szklanki wody letniej. Całość dokładnie mieszamy – nie przejmując się grudkami, jeżeli takie się pojawią. Konsystencja naszego zakwasu musi przypominać budyń. Jeżeli tak nie jest, należy dosypać mąki. Ponownie dokładnie pomieszać zakwas. Jeżeli zakwas jest odpowiednio gęsty wówczas nakrywamy cały słoik ściereczką kuchenną i nakładamy gumkę. Tak wykonany i zamknięty zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce o temperaturze minimum 25 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze “zakwas musi pracować” do kolejnego dnia.

2, 3, 4, 5 dzień zakwasu
Zawsze o tej samej porze (o wybranej godzinie) – powtarzymy czynności

Otwieramy słoik z zakwasem i dodajemy do niego w takich samych proporcjach mąkę żytnią i wodę. Mieszamy dokładnie do uzyskania masy przypominającej budyń. Na zakończenie zamykamy gumką słoik nakryty ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce. W takiej temperaturze “zakwas musi pracować” do kolejnego dnia.

Przez pięć dni codziennie dodajemy mąkę i wodę. W praktyce, jeżeli zakwas stał w ciepłym miejscu to będzie rósł i będą na nim widoczne pęcherzyki powietrza. Dobrze zrobiony zakwas ma zapach jabłkowo-octowy, a przy tym drożdży. Zakwas do pieczenia chleba uzyskuje się w procesie fermentacji. Jeżeli Twój zakwas został wykonany według tej receptury, to praktycznie 6 dnia możesz upiec swój pierwszy chleb na zakwasie.
Do pieczenia chleba potrzebujesz tylko wybranej mąki i wody (nie prosto z kranu) oraz zakwasu w ilości 100 g na jeden bochenek chleba. Umownie może to być pół szklanki minimum. Na dwa bochenki chleba minimum cała szklanka zakwasu.

Uwaga !
Jeżeli bierzesz do wypieku chleba określoną ilość gotowego zakwasu, to tyle samo musisz uzupełnić mąki i wody w naczyniu z zakwasem, ponadto postępować taka samo jak w przypadku jego wykonywania. Każde powiększanie objętości zakwasu jest jego dokarmianiem. W ten sposób zawsze będziesz mieć gotowy do użycia zakwas, do wypieku o każdej porze.
Kiedy planujesz często piec chleb/chleby i inne produkty, to wtedy zawsze zakwas musisz trzymać w ciepłym miejscu i codziennie go powiększać wskazanymi proporcjami mąki i wody.
Kiedy nie planujesz częstych wypieków wówczas zrobiony zakwas należy włożyć do lodówki. W tym przypadku nie można go przykrywać. W momencie kiedy zaplanujesz upiec chleb, to dzień wcześniej musisz go wyjąć z lodówki, następnie uzupełnić mąki i wody – porcją jak wyżej, podobnie jak w czasie jego tworzenia. Zakwas musi stać w temperaturze 25 stopni Celsjusza – pod przykryciem, jak wyżej. Następnego dnia możesz piec chleb biorąc zakwas w ilości potrzebnej. Potem musisz zakwas schować do lodówki.

 

Receptura pięciodniowa na zakwas żytni
wg Teresy i Piotra Moskwy
Abc zdrowia
Infoekspres Polska 1998-2021
Polskie Media Niezależne
Szczecin, Polska. 15 sierpnia 2021 rok, godz. 14:16

Podziel się informacją:
  • Print
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Flaker
  • Kciuk.pl
  • MySpace
  • Pinger
  • Twitter
  • Wahacz.pl
  • LinkedIn
  • Yahoo! Buzz
  • Bitacoras.com
  • BlinkList
  • Co-Robie.pl
  • Diigo
  • Grono
  • Gwar
  • Śledzik
  • Wykop
  • Add to favorites

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code


CAPTCHA Image
Reload Image