Print Friendly, PDF & Email

Pieczenie chleba na zakwasie, to czysta przyjemność

Do pieczenia chleba pszennego na zakwasie potrzebujemy:
1. Zakwas żytni – 1,5 szklanki (około 375 g) – minimum 5 dniowy lub starszy.
2. Mąkę pszenną 1 kg minimum typu 750-850.
3. Wodę – 0,5 l letnią, najlepiej ze studni lub mineralną, albo odstaną i przegotowaną wodę z kranu, która stała 5 dni w naczyniu szklanym lub porcelanowym.
4. Sól – pół małej łyżeczki
5. Misę około 8 litrów do mieszania ciasta.
6. Formy do pieczenia chleba – 2 sztuki.
7. Tłuszcz do smarowania form np: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy. W żadnym razie nie może to być: margaryna, czy też smalec.

Uwaga !
Czym zakwas jest starszy tym lepiej chleb rośnie i jest smaczniejszy.
Do pieczenia wszelkich produktów piekarniczych najlepszy jest zakwas żytni. Walorów tego zakwasu jest mnóstwo. Sprawdzono to przez wieki. O walorach zakwasu żytniego napiszę w innym materiale.

Wyrób chleba rozpoczynamy od wymieszania w misie wszystkich składniki takich jak: zakwas, mąka, woda letnia (podgrzana) i sól. Ciasto dobrze wyrobione nie może być a rzadkie. Ciasto na chleb pszenny wyrabiamy minimum 15 minut (kwadrans). Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką ciasto i zostawiamy na około 30 minut. Potem ponownie je wyrabiamy przez 3 minuty i formujemy bochenki w formach wysmarowanych tłuszczem. Stawiamy w ciepłym miejscu najlepiej z temperaturą 25 °C i czekamy 5-6 godzin aż ciasto wyrośnie wypełniając całe formy.
W celu uzyskania chrupkiej skórki należy wyrośnięte ciasta w formach posmarować zimną wodą, najlepiej płaskim pędzelkiem lub po prostu palcami ręki.
W tym miejscu opcjonalnie możemy również chleb posypać: pestkami słonecznika, sezamem, pestkami dyni, makiem itp. posypką, w zależności od fantazji.

W następnej kolejności formy wkładamy do rozgrzanego do 220 °C piekarnika – pieczącego tylko z dołu i pieczemy chleby przez około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 °C. Chleb pieczemy łącznie około 60 minut, a w zasadzie do czasu uzyskania brązowej skórki.
Pieczenie chleba w piekarniku typu: góra-dół (w tzw. obiegu) przeprowadzamy podobnie, z tym, że może trwać 45-50 minut.
Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego dobrze jest ciasto zobaczyć po upływie 25 minut. Nie ma wtedy obawy, że ciasto opadnie. Jeżeli piekarnik jest oświetlony, to pieczony chleb możemy obserwować przez szybę.
Po zakończeniu pieczenia chleba, należy wyjąć formy z piekarnika i odstawić na pieć 10 minut, następnie wyjąć upieczone chleby z form i położyć na boku do ostygnięcia.
Ostygnięty zimny chleb należy położyć na duży płytki talerz lub koszyk wiklinowy i przykryć ściereczką kuchenną. W ten sposób do końca odparuje. Po tych wszystkich czynnościach można spróbować naszego chleba.

Życzymy smacznego…

 

Chleb pszenny na zakwasie żytnim
wg Teresy i Piotra Moskwy
Abc zdrowia
Infoekspres Polska 1998-2021
Polskie Media Niezależne
Szczecin, Polska. 17 sierpnia 2021 rok, godz. 09:16

Podziel się informacją:
  • Print
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Flaker
  • Kciuk.pl
  • MySpace
  • Pinger
  • Twitter
  • Wahacz.pl
  • LinkedIn
  • Yahoo! Buzz
  • Bitacoras.com
  • BlinkList
  • Co-Robie.pl
  • Diigo
  • Grono
  • Gwar
  • Śledzik
  • Wykop
  • Add to favorites

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code


CAPTCHA Image
Reload Image